Vanjärvi

Kylä, jossa on kipinää!

Vanjärven kylä sijaitsee Luoteis-Vihdissä: Vihdin kirkonkylään ja Karkkilan kaupunkiin on kumpaankin matkaa kymmenisen kilometriä, Helsingin keskustaan 60. Vanjärvi on samaan aikaan idyllisen kaunis ja täynnä toimintaa.

Kylän keskuksen muodostavat koulu, päiväkoti, lähiliikuntapaikka ja seurojentalo. Näissä ydinpaikoissa toimelias kyläyhteisö kokoontuu tiheästi – juhlimaan, urheilemaan, tekemään talkootyötä, osallistumaan kyläkoulun arkeen, laulamaan yhdessä… Kerran kuussa juodaan kyläkahvit seurojentalolla.

Nimensä Vanjärven kylä on saanut järveltään, joka on valtakunnallisesti ja jopa kansainvälisesti arvokas lintujärvi. Sen lajisto on poikkeuksellisen runsas, ja järvi kuuluukin laajempaan luonnonsuojelualueeseen. Rannassa on lintutorni, laavu ja uimapaikka.

Järven rantamilla kohoaa kaunis Vanjärven kartano, kylän historiallinen keskus, sillä Vanjärvi oli vuosisatojen ajan kartanokylä. Sodan jälkeen Vanjärvelle asutettiin Karjalan evakoita, ja siitä muodostui Suomen suurimpia yhtenäisiä asutuskyliä. Tämän vuoksi Vanjärvi tunnetaan lempinimellä ”Suomen karjalaisin kylä”. Vanjärven asutuskylä kuuluu Museoviraston listaamiin valtakunnallisesti merkittäviin rakennettuihin kulttuuriympäristöihin.

Yhdistyksiä Vanjärvellä toimii kymmenkunta. Niiden kotipaikka on seurojentalo, jota Vanjärvi-seura ylläpitää. Vuoden suurin tapahtuma on perinteisesti kesäjuhlat, joiden monipuolinen ohjelma vetää Vanjärvelle väkeä kauempaakin. Seurojentaloa vuokrataan myös yksityistilaisuuksiin, ja se onkin suosittu paikka viettää esimerkiksi häitä ja syntymäpäiviä.

 

Kyläsuunnitelma

Vanjärven kyläsuunnitelma on valmistunut 2014 syksyllä yhteistyössä Vihdin kunnan ja Uudenmaan kylät ry:n kanssa. Suunnitelma antaa suuntaviivoja kylän kehittämisellä ja yhteiselle toiminnalle kylässämme.

Historia

Kartanokylästä karjalaiskyläksi

Vanjärvi - kylän tarina

Vanjärven historiaa sadan vuoden ajalta tallennetaan nyt yhteistyössä Vihdin museon kanssa. Vuodet 2016 ja 2017 ovat täynnä "Vanjärvi - kylän tarina" -hankkeen tapahtumia. Tehdään yhdessä historia eläväksi!

Paikat

Vanjärveltä löytyy useita mielenkiintoisia kohteita - niin historiallisesti, luontonsa puolesta tai paikallisen toiminnan kannalta.

Vanjärven maisemat -maisemaopas

Vanjärvi osallistui Avaimet maisemaan -hankkeeseen vuosina 2016-2019. Osana hanketta valmistui Vanjärven maisemat -maisemaopas, jonka voit ladata tältä sivulta PDF-muodossa.