Tuoreen kuntalaisen kirje sivistys- ja kunnanjohtajille

Hyvät kunnanjohtaja ja sivistysjohtaja

Asiani koskee Vihdin surullisen kuuluisia kyliä ja harhaanjohtavaa markkinointia, jota Vihdin kunta tänäkin päivänä harjoittaa. Olemme tuore Vihtiläinen perhe, joka 10 vuotta Helsingin Lauttasaaressa, sittemmin Espoon Laurinlahdessa ja viimeisimpänä Espoon Vanttilassa asumisen jälkeen päätti tehdä "rohkean vedon" ja muuttaa maalle. Ajatus toisenlaisesta arjesta oli aina houkuttanut. Useina iltoina oli aiheesta haaveiltu. Lähinnä haaveiltu, koska vaikka kaipasimme maalle, emme olleet valmiita jättämään aivan kaikkea. Ennen kaikkea nopeaa pääsyä pääkaupunkiseudulle isovanhempien luo sekä töihin. Emme olleet myöskään valmiita jättämään yhteenkuuluvuudentunnetta emmekä arjen helppoa elämää kolmen pienen pojan kanssa.

Ehdimme arvioimaan useita potentiaalisia taloja, tiloja sekä tontteja mainitsemani kymmenen vuoden aikana. Moni niistä tuntui hyvältä, mutta aina jotain jäi puuttumaan. Yleensä puuttuva palanen oli joko naapureiden puute tai liian pitkä matka lähimpään kouluun. Huomasimme, että nämä kiinteistöt olivat johdonmukaisesti pitkään listattuna kiinteistömarkkinoilla ennen kuin saivat uuden omistajan. Paljon oli myös tarjolla asumista kaavoitetussa "maalaismiljöössä", mikä oli kaukana siitä, mistä maalle kaipaava haaveilee.

Vuonna 2013 käväisimme jälleen yksillä messuilla. Juttelimme Vihdin kunnan edustajan kanssa. Saimme Vihdin kunnan virallisen esitteen. Luimme sen. Innostuimme. Teimme useita lasten päiväunien aikaisia automatkoja Vihtiin ja fiilistelimme, miltä tuntuisi asua täällä. Samanaikaisesti löysimme täydellisesti unelmien kuvaamme sopivan tilan keskellä kumpuilevia Sipoon peltoja. Olimme lähellä tehdä kaupat, mutta 18 km koulumatka sai meidät toisiin aatoksiin. Olimme turhautuineita. Vihdissä ei ollut tarjolla etsimäämme taloa, tilaa tai tonttia... kunnes eräänä päivänä sain kuulla suurehkosta maa-alasta pellon laidassa, josta oli mahdollista valita itselleen sopivan kokoinen maapläntti.

Teimme suullisen sopimuksen tonttikaupasta muutaman päivän kuluttua. Syy, miksi emme epäröineet hetkeäkään päätöksenteossa, oli aivan tontin vieressä sijaitseva kyläkoulu / päiväkoti -yhdistelmä, jonka säilyttämisen tärkeyttä Vihti omissa materiaaleissaan käytti myyntivalttina. Olimme etsineet kauan, ja nyt vihdoinkin löysimme etsimämme.

Olemme asuneet Vanjärven kodissamme nyt 8 viikkoa. Tunnemme jo lähes koko kylän. Mieheni vetää koulun lähiliikuntapaikalla lasten liikuntakerhoa. Itse olen ollut ilmaisavustajana päiväkodin retkillä, jos henkilökunnan määrä ei muuten olisi retkiä sallinut. Olen myös sijaistanut päiväkodilla pahimpien henkilökuntavajeiden yli silloin, kun varhaiskasvatuksen budjetti ei ole sallinut kokopäivän sijaista. Miksipäs ei, kun vieressä asutaan.Toki olimme tavanneet kylän asukkaita jo talomme rakennusvaiheessa, sillä aina välillä tuli jotain isompaa tai pienempää, mihin tarvitsimme naapuriapua. Olimme myös osallistuneet koulun ja päiväkodin pihojen kunnostamiseen ja muuhun talkootouhuun koulukiinteistöllä. Parasta on kuitenkin se, että 5, 6 ja 7 vuotiaat poikamme tunnetaan jo kaikki nimeltä, he itse tuntevat muut kylän lapset nimeltä ja että heidän vanhempansa tuntevat toisensa. Naapuriin nousee uusia taloja ja useampi tontti on myynnissä, joten lapsille riittä seuraa. Olomme on täällä hyvä. Olimme saaneet mitä toivoimme ja sen, mitä Vihdin kunta oli meille materiaaleissaan luvannut.

Tässä koululakkautushässäkän keskellä päätin käväistä Vihdin verkkosivuilla katsomassa, millä argumenteilla Vihtiä meille vuosi sitten myytiin muun muassa messuilla ja muussa materiaalissa. Muistanko nyt aivan väärin mielikuvani Vihdin asennoitumisesta kylliin ja niiden kouluihin? Vai toimiiko joku harhaanjohtavasti?

Aivan ensimmäiseksi haluaisin nostaa esille Vihdin omilta verkkosivuilta päiväyksellä 27.9.2014 tähän tilanteeseen tärkeimmän kohdan:

"Pienten kylien säilyminen tärkeää

Vihdissä on lukuisia pieniä kyliä, joiden elinvoimaisuus on pitkälti sidottuna lähikoulujen toimintaan. Kylien asukkaat ovat tietoisesti valinneet arvojensa mukaisen maalaiselämän ja tähän valintaan on kaikilla oikeus. Toimivat kyläyhteisöt ovat myös myyntivaltti, jonka perusteella kuntaan muuttaa uusia lapsiperheitä, jotka eivät löydä arvojaan ja elämäntapaansa vastaavaa asuinpaikkaa kaupungeista tai taajamista. Vihdin kylien säilyttäminen lähikouluineen vireinä ja toimivina on ehdottomasti koko kunnan etu."

Alla ote nimenomaan oman kylämme, Vanjärven, koulu/päiväkoti "campuksen" esittelystä suoraan Vihdin verkkosivulta samalla päiväyksellä :

"Joustavaa yhteistyötä päiväkodin ja koulun välillä

Päiväkodin ja koulun muodostamaan tiiviiseen yhteisöön kuuluu yli 70 henkeä [nykyisin 91 lasta]. Yhteistyö on tiivistä ja luontevaa, rakennuksetkin ovat ihan vierekkäin. Talojen välillä toimivat mm. kummioppilastoiminta ja joustavat esi- ja alkuopetustunnit. Näin saadaan mahdollisuus yhdistää henkilökunnan asiantuntijuus sekä lapset saavat parhaan mahdollisen tuen. Kummioppilaat muodostuvat päiväkodin ja koulun lapsista niin, että jokaisessa ryhmässä ikähajonta on suuri (3-12v.). Ryhmässä isommat lapset auttavat ja opastavat pienempiä. Tämä helpottaa pienten eskarilaisten kouluun siirtymistä, koska isommat oppilaat sekä aikuiset koulun puolelta ovat jo tuttuja. Päiväkodin ja koulun väki osallistuu yhdessä mm. seurakunnan järjestämiin tuokioihin, joulukirkkoon, pääsiäisvaellukselle, joulupajoihin ja erilaisiin talkoopäiviin. Koulun ja päiväkodin henkilökunnalla on myös yhteinen toimintasuunnitelma ja yhteiset tavoitteet."

Tervetuloa Vihtiin- kirje toivotti meidän perheen tervetulleeksi näin:

"Vihdin luonnonkaunis ja turvallinen asuinympäristö ,joko taajaman palveluiden lähellä tai maalaiskylän idyllisessä rauhassa houkuttelee Vihtiin kaiken aikaa uusia asukkaita, jotka haluavat panostaa omaan kotikyläänsä ja kuntaansa. Toivottavasti Tekin haluatte olla mukana kehittämässä Vihtiä sekä sen taajamien ja maaseudun väkevää vuorovaikutusta."

Olen itse perehtynyt palveluverkkoselvityksessä esitettyihin lukuihin hyvin. Uskoisin, että paremmin kuin suuri osa kuntamme virkamiehistä ja päättäjistä. Ymmärrän sekä taloudelliset että poliittiset perusteet tälle kouluverkon keskittämisehdotukselle. Kyseessähän on toistaiseksi vain ehdotus, jonka tarkoituksena on tarkastella mahdollisen muutoksen tuomia säästöjä sekä uusia kuluja. Mitään ei ole päätetty, joten en nyt ota siihen kantaa. En kuitenkan hyväksy sitä, että ostamamme kiinteistö on markkinoitu meille Vihdin toimesta harjaanjohtavasti. Vielä tänä päivänä Vihti kertoo elinvoimaisten kylien kyläkouluineen olevan säilyttämisen arvoisia sekä ehdottomasti koko kunnan etu. Kuinka samanaikaisesti kunnassa voidaan käydä hyvin läpinäkyvän puolueellista peliä kyläkoulujen lakkauttamisen puolesta? Olemme ostaneet kiinteistön sillä olettamuskella, että se sijaitsee toimivan kyläkoulun vieressä, jonkä kunta aikoo säilyttää. Mitään muutoksia ei Vihdin materiaaleihin tai vuoden 2014 strategioihin ole tältä osin tehty vielä tänäkään päivänä.

Mainonnan ja markkinoinnin tarkoituksena on vaikuttaa mielipiteisiimme ja käyttäytymiseemme. Viime kädessä sen tavoitteena on aina lisätä tuotteen myyntiä ja saada ihmiset tekemään ostopäätöksiä. Markkinoinnissa ei saa väittää jotain, joka ei pidä paikkaansa eikä markkinointi saa johtaa kuluttajia harhaan."
-
Kuluttajavirasto

Ajattelen nyt Vihdin kuntaa yrityksenä, joka on markkinoinut itseään harhaanjohtavasti perheellemme ja vaadin asiaan pikaista selvitystä. Onko materiaaleissa oleva tieto harhaanjohtavaa vai pitääkö väittämät paikkansa, ja kunta siitä huolimatta toimii sen vastaisesti?

Uskon ja tiedän, että selvityksen alla olevien kyläkoulujen alueelta löytyy lukuisia perheitä veronmaksajineen, jotka myös kokevat tulleensa harhaanjohdetuksi.

Vastaustanne odottaen
Paula Steele
BSc Psychology, kustannustoimittaja, 3 lapsen äiti ja tulevaisuuden vihtiläinen yrittäjä

« Takaisin