Havaintoja Vihdin 2014 palveluverkkoselvityksestä

Koulujen lakkauttamisehdotuksen taustalla on Vihdin kunnan teettämä palveluverkkoselvitys.

Konsulttiyrityksen selvityksen pohjalta Vihdin kunta on tehnyt oman "selvityksensä", jossa väitetään "mitä suurempi koulukoko, sen halvemmat kustannukset". Tämä dokumentti osoittaa, että näin mustavalkoisia asiat ei todellisuudessa ole.

Vastaavat liuskat on katselmoitu myös Vihdin Vanhempien tilaisuudessa sekä Vanjarvän seurojentalolla. Lisäksi huomioitavaa on, ettei edes alkuperäisen palveluverkkoselvityksen tehnyt Granlund Oy allekirjoita Vihdin kunnan väitettä "mitä suurempi koulukoko, sen halvemmat kustannukset". Nimittäin toisen kunnan selvityksessä samainen yritys toteaa:

Huomioitavaa kuitenkin on, että erityisesti pienimmissä kouluissa oppilaskohtaisissa ylläpitokustannuksissa on erittäin suurta hajontaa; toiset oppilasmäärältään pienet koulut yltävät ylläpitokustannuksiltaan samantasoiseen tehokkuuteen kuin suuret yksiköt

Vihdissä suurin osa lakkautettavista kyläkouluista toimii huomattavasti kustannustehokkaammin, kuin niitä vastaanottava koulu. Kuinka ihmeessä haemme kasvukunnassa säästöjä lakkauttamalla ne kustannustehokkaimmat koulut ja siirrämme oppilaat kouluihin, joissa on peruskorjaus tulossa?

« Takaisin